Back to Blog

7 αλήθειες για την κάνναβη

7 αλήθειες για την κάνναβη

Σίγουρα ο αριθμός 7 είναι ενδεικτικός και αποτελεί μόνο την αρχή. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε 7 αλήθειες για την κάνναβη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει την τιμητική της! Ακούστηκαν, γράφτηκαν, διαφημίστηκαν μύθοι και πολλές ανακρίβειες γύρω από αυτό το πολυσυζητημένο φυτό. Γι’ αυτό ας γράψουμε και μερικές αλήθειες…

1) Καθώς η φύση βρίθει παραδειγμάτων πολυποικιλότητας, η κάνναβη δε θα μπορούσε να λείπει, αφού είναι μέρος της. To φυτό της Κάνναβης ( Cannabis Sativa L.) διακρίνεται σε 3 υποείδη που παράγουν με τη σειρά τους διαφορετικές ποικιλίες. Αυτές δημιουργούνται με βάση το προφίλ κανναβινοειδών, τη μυρωδιά, τον τρόπο και  το χρόνο άνθισης. Τα υποείδη αυτά είναι τα εξής: Cannabis Sativa, Cannabis Indica, Cannabis Ruderalis.

2) Η κάνναβη χρησιμοποιείται για την παραγωγή σχοινιών και υφασμάτων από την αρχαιότητα. Υπήρχε από τα σχοινιά και τα πανιά των πλοίων, μέχρι το καλαθάκι και τα ρούχα της καθημερινότητας. Μέχρι και τις μέρες μας, η ίνα της κάνναβης αποτελεί την ανθεκτικότερη φυτική ίνα, που εντυπωσιάζει με την ποιότητα και την αντοχή της.

3) Από την κάνναβη παράγεται χαρτί. Μία χρήση διαδεδομένη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το χαρτί από κάνναβη είναι ένα παράγωγο φιλικό στο περιβάλλον. Η καλλιέργεια της κάνναβης δεν απαιτεί ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα. Έτσι, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μερικών μηνών το φυτό μεγαλώνει και είναι έτοιμο για επεξεργασία, χωρίς περιττά χημικά πρόσθετα. Φυσικά για να υπάρχει χαρτί από κάνναβη, θα πρέπει να υπάρχουν αρχικά, καλλιέργειες καθώς και βιομηχανίες οι οποίες θα αναλάβουν την μεταποίηση…

4) Οι σπόροι της κάνναβης χρησιμοποιούνται, επίσης, από την αρχαιότητα. Σύγχρονες, δε, μελέτες αποδεικνύουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες καθώς είναι πλούσιοι σε διατροφική αξία. Περιέχουν ωμέγα 3-6, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες. Από τους σπόρους, μπορούμε να παράγουμε λάδι, αλεύρι και πολλά ακόμα προϊόντα.

Μερικές αλήθειες ακόμα…

5) Από την κάνναβη μπορεί να παραχθεί βιο-ντιζελ. Όπως διάφορα ελαιούχα φυτά, έτσι και η κάνναβη είναι κατάλληλη για την παραγωγή ενός βιώσιμου, για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, καυσίμου.

6) Άλλη μια αλήθεια για την κάνναβη είναι ότι φύεται κυριολεκτικά παντού! Από την Ασία, την Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και την Αυστραλία συναντάμε ποικιλίες που εντυπωσιάζουν τόσο για τον τρόπο άνθισης όσο και για τη συγκομιδή και τα χαρακτηριστικά τους.

7) Υπάρχει 28 εκατομμύρια χρόνια! Πρόσφατες γεωλογικές έρευνες έχουν βρει κάνναβη σε πετρώματα 28 εκατομμυρίων ετών. Στην Κίνα χρησιμοποιούσαν τους σπόρους κάνναβης στη διατροφή τους ήδη από το 6.000 π.Χ, ενώ τα υφάσματα από κάνναβη χρησιμοποιούνται από το 4.000 π.Χ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Blog